Tips inden du optager din første video

Hvad skal jeg være opmærksom på inden jeg skyder min første video?

Det er et spørgsmål der henvender sig godt til dig som er selvstændig eller arbejder i en mindre virksomhed og gerne vil igang med at lave videoer.

Her kommer derfor 12 tips til ting, du skal være opmærksom på, inden du går i krig med dine første optagelser. Du kan se og høre om dem alle lige her – men vil du hellere læse dig klogere, kan du gøre det lige under videoen.

• Lyd – køb en mikrofon og undgå at optage i lokaler med meget ekko. Brug helst en clip-on-mic som er tæt på munden

• Lys – jo mere lys desto bedre kvalitet. Prøv at tage et billede med din telefon med og uden blitz og zoom ind på øjnene eller huden og se forskellen. Stil dig derefter fx. foran et vindue eller gå udenfor – og se en endnu større forskel. Ulempen ved naturligt lys er dog, at du ikke har kontrol over solen og vejret og starter du fx. med at optage fra en skyfri himmel og der senere trækker en sky for solen, så kan man tydeligt se forskellen på billedet. Hvis du har mulighed for det, er det derfor bestemt en god ide at investere i noget godt lys, som du selv kan kontrollere.

• Kamera – Iphone, spejlrefleks eller et almindeligt videokamera. Uanset hvad, så indstil dit kamera korrekt – har dit kamera ikke mic-input skal du sørge for at optage lyden separat og synkronisere det i redigeringen.

• Lav et manuskript – Det er få, der kan stille sig op og bare snakke løs – så lav et manuskript. Dermed undgår du lange pauser og “øhh, øhh øhh” – og specielt hvis videoen skal bruges online, er det vigtigt at dine videoer er korte og præcise.

• Eliminer baggrundsstøj – Sluk for både computer og kaffemaskine – og luk dine vinduer…. Under efterfølgende afspilning på en telefon eller en bærbar, hører man ikke baggrundsstøjen, men hvis personen som ser videoen sidder med et par gode gamer høretelefoner eller sidder i bussen og ser dine video på en smartphone med earplugs ,så kan man tydeligt høre den. Dette er vildt generende og folk smutter hurtigt videre til en anden video.

• Lav testoptagelser inden du starter: Når du mener du er klar til at skyde din video, så lav en test optagelse og kig den igennem inden du starter for alvor! Det kan spare dig for rigtig meget tid. Problemet er, at på de små skærme der sidder på dit optageudstyr, ser alting lækkert ud. Men udtrykket er et helt andet, når du ser billederne i fuld opløsning på en stor skærm – og hvad du troede virkede godt, fungerede måske ikke i virkeligheden.

• Kæl med linsen – Lær at snakke til linsen. Det kan godt føles meget mærkeligt i starten, men det er en god ide at tænke på en person, som repræsenterer den målgruppe videoen henvender sig til, når du taler. Det gør det væsentligt lettere at virke oprigtig og naturlig og det giver dig også mere overskud til at tænke på dit manuskript, din kropsholdning og gestikulering.

• Skyd close-up og altid horisontalt – Tænk på at mange kommer til at se dine videoer i et feed på sociale medier og på mobile enheder, så jo tættere på du kan få kameraet på det emne, du filmer,  desto bedre. Du skal dog også huske at tage højde for at det ikke bliver ubehageligt for den person, der bliver filmet.

• Rule of third – Placér dig selv i en tredjedel af billedet. Rigtig mange står i midten og det kan i enkelte tilfælde også være rigtig fint – men står du i en af siderne, har du plads til at skrive tekst og vise billeder som underbygger videoens indhold i skærmbilledet under den efterfølgende redigering.

• Briller reflekterer lys – Briller reflekterer lys, så kontakt linser er en fordel – det er selfølgelig ikke altid muligt at tage brillerne af, men det er en god ting at være opmærksom på.

• Undgå ternet og stribet beklædning – De fleste kameraer kan ikke håndtere de små mønstre og i videoen ovenfor, kan I se hvorfor. Hele skjorten bliver levende og det er ekstremt forstyrrende at se på og fjerner al fokus fra det budskab, du prøver at komme ud med.

• Vær 2 mand til optagelse – Der er mange ting man skal holde styr på, så det er altid en god ide at være to mand når du skal optage dine videoer.

Her er et eksepmel på en monterinsvideo / guide til hvordan du montere en wallsticker, vi har produceret for SoHu-wallstickers.dk du kan se videoen her: Sådan montere du din wallsticker

Har du andre gode tips eller erfaringer til ting man skal være opmærksom på, inden man skyder sin første video, så skriv dem gerne i kommentarfeltet herunder – og har du et spørgsmål du gerne vil have os til at svare på, så skriv til os på Google+ eller send os dit spørgsmål i en besked her på siden.

Tak fordi du så med;)

2 0 0

1 comment

  1. Mr WordPress siger:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi brænder for at lave videoer af en ekstra høj kvalitet, til priser hvor alle kan være med. Skal vi tage en uforpligtende snak om dine ønsker? Indhent tilbud