Sådan laver du video til sociale medier

DINE FØRSTE VIDEOER BLIVER NOGET VÆRRE LORT, SÅ FÅ DEM LAVET!

Når du skal lave en video til sociale medier er det vigtigste, at du sørger for at holde videoen så ægte som muligt. Husk at du ikke er studievært eller skuespiller, og det forventer seeren heller ikke. Så at du laver et par talefejl eller andet, er sådan set bare med til at øge troværdigheden og gøre din video mere autentisk. På den måde virker din video også ægte, vil skille sig ud og fungere rigtig godt på sociale medier.

 

KOM NU BARE I GANG!

Det absolut sværeste ved at lave en video er, at få taget sig sammen til bare at gøre det. Jeg har derfor her prøvet at lave en overskuelig, og en ikke teknisk guide, til hvordan du let kan komme i gang med at lave dine egne videoer.

5 TRIN –  TIL EN AUTENTISK VIDEO TIL SOCIALE MEDIER

 

 1. FORBEREDELSE

Inden du trykker på den røde knap er det vigtigt at du gør dig nogle tanker om HVAD formålet med videoen er. Samtidig er det mindst ligeså vigtigt, at du tænker på HVEM din målgruppe er og HVOR du vil bruge din video, fx YouTube, Facebook eller Instagram. Og sidst men ikke mindst, HVORDAN vil du udføre den og hvilket udtryk går du efter?  Skal det være håndholdt og autentisk og hvor skal optagelserne finde sted for, at din historie fortælles bedst muligt.

 

 1. OPBYGNING

Opbyg din video i tre dele med en god intro der først fanger seeren, dernæst noget godt indhold der fastholder seeren, og til slut en afrunding med et såkaldt ”call-to-action”.

 

INTRO

Rigtig mange skyder sig selv i foden ved at vise en lang logo-intro i starten af deres video, men du har ikke mere end 2-5 sekunder til at fange seerens opmærksomhed, så start altid din video med at forventningsafstemme, eller find en anden måde hvorpå du kan lave eller vise noget, som får folk til at slippe fingeren fra skærmen og læne sig tilbage for at se din video.

 

Eksempler:

 • I denne video viser jeg dig hvordan du…
 • Nu skal du se hvordan du…
 • Har du nogensinde tænkt på hvorfor…?

 

Alternative intro eksempler:

 • Start videoen med at vise et fraklip, hvor du får sagt noget forkert eller falder over et ord.

Hvis du kan udstille dig selv lidt er det med til at øge autenciteten af din video samt skabe en overraskelseseffekt overfor seeren, da det ikke noget man normalt ser i en video fra en virksomhed.

 • Start videoen med at sige/råbe et skældsord.

Som eksempelvis ”FUCK”, ”SHIT” eller ”HVAD FANDEN SKER DER!?”

Specielt på Facebook er dette en fed måde, at starte sin video på, da det første folk ser er undertekster hvor der med store fede bogstaver stå ”FUCK” hvilket nok skal fange deres opmærksomhed.

 

INDHOLD

Efter introen skal du selvfølgelig have dit indhold, som skal have en eller anden form for underholdningsværdi. Prøv at holde din video på under 1 min. og lad værre med at sælg noget – det kan du gøre på din hjemmeside.

 

AFRUNDING/”CALL-TO-ACTION”

Slut din video af med en eller anden form for Call To Action, som hænger sammen med det formål du havde tænkt med videoen.

 

Eksempler:

 • ”Få flere tips på www.hjemmeside.dk/flere-tips”.
 • ”Hvad er din mening om …? Skriv en kommentar herunder videoen”
 • ”Kender du en som kunne få noget ud af denne video, så tagger du bare løs i kommentarfeltet”
 • ”Hvis du ikke allerede gør det, så hop da lige over og like vores Facebook side”

 

 1. LYD & LYS

Dårlig lyd er som regel den største grund til at folk smutter fra en video. Derfor skal du helst stå så tæt på kameraet eller mikrofonen som muligt, og undgå lokaler med overdøvende larm eller alt for meget rumklang.

En rigtig god idé er dog også, at lave undertekster til din video, så den kan ses uden lyd.

Lys kan du aldrig få nok af, så undgå derfor mørke lokaler. Vær kreativ og brug alt lige fra bordlamper til lommelygter. Eller placer dig foran et vindue og udnyt det naturlige lys du har adgang til.

 

 1. OPTAGELSE

Uanset hvilket udstyr du bruger, er her et par tommelfingerregler, som er en god idé at have i baghovedet når du optager.

 

VINKLER

Skab dynamik ved, at filme samme situation fra flere forskellige vinkler og variere dine optagelser så du har en god blanding af total, nær og close-up skud.

Sørg ligeledes for at filme såkaldte dækbilleder, som kan bruges fx i et interview eller når du skal fortælle en historie. Dækbillederne skaber ligeledes dynamik, og kan være med til at understrege dine pointer i historien du vil fortælle.

 

DET GYLDNE SNIT

For at gøre dine optagelser lidt mere lækre at se på, så sørg for at placere dit objekt i det gyldne snit, enten horisontalt eller vertikalt.

 

180O REGLEN

Undgå at forvirre seerens hjerne ved at bryde 180-graders reglen. Reglen går basalt set ud på, at kameraet hele tiden skal opholde sig på den samme banehalvdel. Optager du fx et interview så følger linjen næseryggen og man skal derfor, inden optagelsen finde ud af om du skal optage fra højre eller venstre side.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mød vores team

Meet out team